Handige apps
Voor ouders en opvoeders bestaan handige (veelal gratis) apps en online toepassingen die kunnen helpen bij de opvoeding. We hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet. Deze lijst vullen we regelmatig aan.
Hieronder vind je apps, online toepassingen en websites in de volgende categorieën:
Zwangerschap
ZwangerHap
Wat kun je nou wel en beter niet eten tijdens de zwangerschap? Met de gratis app ZwangerHap van het Voedingscentrum kun je simpel en snel opzoeken of je een product kunt eten. Zo niet, dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen. De app is gratis te downloaden in de Google Play Store of in de App Store.
How about mom
De 'How about mom' app stelt de (aanstaande) moeder centraal. De missie van deze app is om alle moeders de beste ondersteuning te bieden in hun kraamperiode en het eerste jaar als nieuwe moeder. Je krijgt tips en adviezen. Je kunt de app downloaden in de Google Play Store en de App Store.
Opgroeien
GroeiGids
Met de GroeiGids app kunnen (aanstaande) ouders de groei en ontwikkeling van hun kind(eren) bijhouden. Maar je kunt er ook foto's uploaden en alle mijlpalen invoeren (van de eerste echo tot het diploma van de middelbare school). De app GroeiGids vormt zo een tijdlijn: het GroeiPad van je kind. Je krijgt als gebruiker regelmatig een tip of link die past bij de leeftijd van je kind. De app bevat betrouwbare teksten, die ook op deze CJG-website staan onder de verschillende rubrieken.
Wil je zien hoe de GroeiGids app eruit ziet en wat je ermee kunt? Bekijk het filmpje GroeiGids app. In het instructiefilmpje wordt uitgelegd hoe je de app kunt gebruiken.
De app is gratis te downloaden in de App store en in de Google Play Store.
Kwikstart
Als je kind 18 jaar wordt, moet het heel wat zaken zelf regelen. In Kwikstart staan alle te regelen zaken op een rijtje. Daarnaast kun je veel informatie vinden over jeugdzorg, allerlei vormen van hulp, gezondheid en allerlei andere praktische tips. Download de app in de App Store of Google Play Store.
Veiligheid
Gifwijzer
Kleine kinderen zijn jonge onderzoekers, ze zijn niet kieskeurig; ammonia, brandspiritus, tapijtreiniger en ontkalkers hebben hun onverminderde interesse. De Gifwijzer app is ontwikkeld om directe hulp te bieden bij vergiftigingsverschijnselen. Je kunt de app downloaden in de App Store of Google Play Store.
EHBO
Heel Nederland heeft gratis eerste hulp op zak met de EHBO-app van het Rode Kruis. Je kunt de app downloaden in de App Store of Google Play Store.
Gezondheid
GGD Reist mee
Op vakantie, op zakenreis, familiebezoek, stage lopen of werken in het buitenland? Blijf gezond met de 'GGD reist mee'-app. Handige reistips, verzameld in één app. Gezond op reis, gezond weer thuis! De app ‘GGD reist mee‘ is de officiële app van GGDReisvaccinaties.nl. Het is een gratis app en beschikbaar voor zowel iOS als Android. De app is bedoeld voor reizigers naar (sub)tropische bestemmingen.
Tekenbeet
De app Tekenbeet van het RIVM is gratis te downloaden via App Store en Google Play Store. Met deze app kun je opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.
Ook kun je, via tekenradar.nl, zien hoe actief teken zijn. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit.
Apps Stoppen met roken
Er zijn verschillende apps die je helpen als je wilt stoppen met roken. Kijk hiervoor op de website Ikstopnu.nl.
Mediawijsheid
Welke media zijn geschikt voor mijn kind?
Het media aanbod voor kinderen is enorm. En het verandert steeds. Maar hoe weet je wat geschikt is voor jouw kind? Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van je kind. Je kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma's, (bioscoop)films, online games, video games, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.
Voorlezen
BoekStart
De app BoekStart staat boordevol video’s en heldere informatie over voorlezen. Ook vind je de nieuwste boeken- en voorleestips voor je baby, dreumes of kleuter in deze app. De app is gratis te downloaden in de App store en de Google Play Store.
Meer
PrivacyApp Jeugdhulp en jeugdbescherming
De PrivacyApp Jeugdhulp en jeugdbescherming geeft antwoord op privacyvragen van ouders die met jeugdzorg te maken hebben. In de PrivacyApp zie je welke rechten en plichten jij en je kind(eren) hebben in allerlei concrete situaties die te maken hebben met privacy en informatie-uitwisseling. Bekijk de app via www.jeugdconnect.nl/privacy.
Beperk het beeldschermgebruik van je kind
Apps en online toepassingen kunnen leuk en leerzaam zijn voor je kind(eren), maar let er wel op dat ze die niet te lang achter het beeldscherm zitten. Kinderen leren minstens zo veel van fantasiespel (bijvoorbeeld met poppetjes of autootjes) en het leven zelf.
Kinderen die meer dan 2 uur per dag achter een scherm zitten (TV en computer samen) hebben een grotere kans op overgewicht door tekort aan beweging. Beeldscherm kijken kort voor bedtijd kan een probleem geven met inslapen.
Verplicht je peuter niet tot het spelen met educatieve apps en stimuleer ook ander spel!